Tatar zažil smolu i najproduktívnejšiu, teší sa na MS

29.04.2012 Celý región

Bratislava 27. apríla (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar zažil najproduktívnejší, no podľa vlastných slov i smoliarsky ročník v zámorí na farme tímu NHL Detroit Red Wings. Jeho klub Grand Rapids Griffins ukončil sezónu pred bránami play off AHL, no talentovaný krídelník si ju ešte chce predĺžiť v národnom výbere na majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku.

Dvadsaťjedenročný Tatar odohral na farme Detroitu už tretiu sezónu. V prvej nazbieral 32, v druhej 57 a v práve končiacej 58 bodov za 24 gólov a 34 asistencií. Aj keď skončil ako najproduktívnejší hráč a najlepší strelec Grand Rapids, so sezónou nie je príliš spokojný. "Mohlo to byť aj lepšie. Celú sezónu som mal trochu smolu, či už v NHL, alebo aj na farme. Mohol som nazbierať aj viacej bodov, ale nemôže to padať stále," uviedol v rozhovore pre TASR.

Najväčšiu "zásluhu" na jeho zmiešaných pocitoch majú šéfovia Detroitu, ktorí ho v priebehu sezóny trikrát povolali do prvého tímu a sľúbili, že odohrá aspoň pár zápasov. Nakoniec však k deviatim štartom v profilige, ktoré nazbieral vlani, nepridal ani jeden. "Povedali mi, že určite nastúpim a budem hrať aspoň jeden zápas, ale nikdy to nevyšlo. Vždy som mal smolu, tesne predtým ako som mal hrať, sa uzdravili zranení hráči. Ostatní spoluhráči, ktorých povolali, si zahrali aspoň jeden zápas, mne sa to bohužiaľ nepodarilo. Jasné, že ma to mrzí, ale taký je už hokej," povzdychol si Tatar, no hneď dodal, že úspešným spoluhráčom nezávidí: "Sme jedno mužstvo, takže sme aj kamaráti. Keď hrá niekto dobre a zaslúži si to, tak sa dostane hore. Navzájom si fandíme a nejaká nevraživosť tam nefunguje."

Celkovo je ale so svojím účinkovaním v zámorí spokojný. "Opäť som hokejovo o čosi vyrástol a každý rok som určite silnejší. Navyše sa stále vyvíjam, forma sa stále zlepšuje a verím, že v ďalších sezónach to bude pokračovať," uviedol Tatar s tým, že o odchode späť na starý kontinent zatiaľ neuvažuje: "Mal som už veľa ponúk, ale mám len dvadsaťjeden rokov, takže na to je ešte dosť času. Myslím si a povedali mi to aj v Detroite, že ma čaká dobrá budúcnosť. Pokiaľ sa nezraním a nebudem robiť nejaké hlúposti, tak verím, že po tejto zmluve, ktorá platí do konca sezóny 2012/13, dostanem už jednocestnú."

Počas sezóny o neho prejavili záujem aj ďalšie tímy NHL, ale Tatarov cieľ je presadiť sa v Detroite. "Veľa skautov z iných tímov mi hovorilo, že podľa toho ako hrám na farme, v ich klube by som bol už dávno zapracovaný. No Detroit je pre mňa výzva, draftovali ma, podpísali ma, takže tu chcem ostať. Navyše mám platnú zmluvu, takže vyberať si ani veľmi nemôžem," uviedol.

Naposledy sa do prvého tímu "červených krídel" dostal pred štartom play off spolu s ďalšími desiatimi hráčmi, aby okúsil atmosféru vyraďovačky. Klub z "mesta motorov" však skončil už v prvom kole, keď prehral s Nashvillom 1:4 na zápasy. "Základ v NHL je dostať sa do play off, potom sú už v tíme spokojní. Napriek tomu určité sklamanie z vypadnutia bolo, ale sezóna sa celkovo hodnotí ako úspešná," uviedol Tatar.

Po vyradení Detroitu mu už nič nebránilo prísť na Slovensko a posilniť reprezentáciu. V dvoch generálkových zápasoch Škoda Cupu si vybojoval miesto v záverečnej nominácii. "Prišiel som veľmi rád, chalani ma privítali a nálada bola dobrá. Ešte stále som trochu rozhodený z časového posunu a cestovania, ale myslím si, že sa to zlepší. Chcel by som pomôcť tímu na majstrovstvách," povedal Tatar.

S trénerom Vladimírom Vůjtekom sa prvýkrát stretol vlani ešte pred odchodom do zámoria. "Rozprávali sme sa už pred sezónou a teraz som sa s nim stretol druhýkrát. Je to fajn chlap, vie čo chce a v mužstve tvorí svoj systém, takže uvidíme ako nám to sadne," dodal.
 

Vyberte región